Podľa plánu chceli ŽSR pokračovať vo výrube na Urbánkovej ul. 10.augusta

10.08.2012 Prešov

Bratislava/Prešov 10.augusta (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sú presvedčené, že si svoje záväzky pri úprave okolia tratí plnia v zmysle prijatých zásad. Hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková to dnes pre TASR uviedla v súvislosti s rozhodnutím mesta Prešov realizovať výrub kríkov pri železničnej trati na Urbánkovej ulici.
Prešovská radnica sa rozhodla vyčistiť niektoré lokality, ktoré by mohli vytvárať určité riziká, na vlastné náklady, ktoré si chce dať následne refundovať majiteľom pozemkov. Začala s výrubom na Urbánkovej ulici, ktorý mali, podľa vyjadrenia primátora Pavla Hagyariho, realizovať ŽSR.
Pavliková potvrdila, že mesto poslalo výzvu na vyčistenie pozemku, odstránenie neporiadku po neprispôsobivých občanoch a výrub na ulici pri Toryse, 20. apríla tohto roka. Dodala, že 25.júla mesto listom informovali o splnení požiadavky.
Podľa hovorkyne realizujú ŽSR kosenie a podobné úpravy dvakrát ročne. Spoločnosť pripúšťa, že na niektoré miesta sa dostanú neskôr, ale snažia sa práce zladiť s viacerými okolnosťami ako počasie, výluky dopravy a podobne.
"V priebehu roka máme nielen od obcí, ale aj od samotných občanov podnety na úpravu okolia a tie sa snažíme promptne vyriešiť. Ak nie sú mimoriadne okolnosti zvyknú byť odstránené v priebehu 24 hodín maximálne do týždňa," dodáva Pavliková.
Zdôraznila, že v súvislosti s pozemkom na ulici Urbánkova v Prešove ŽSR nedostali žiadnu písomnú výzvu. Ten vraj v pôvodnej katastrálnej mape nebol uvedený ako majetok ŽSR.
Pavliková doplnila, že na základe projektu ROEP (Registra obnovenej evidencie pozemkov), podľa ktorého sa pričleňujú v minulosti neidentifikované pozemky majiteľom, tento pozemok dokonca až do polovice cesty má patriť ŽSR.
"Hoci uvedené informácie nemáme ešte oficiálne potvrdené, ŽSR začali s výrubom kríkov v čase železničnej výluky. Vyrúbali sme asi 200 metrov, pričom vo štvrtok, 9. augusta sa výluka nerealizovala, takže sa výrub prerušil s tým, že bude pokračovať v piatok. Medzitým tam súkromná firma uvedený výrub zrealizovala," konštatovala hovorkyňa.
Dodala, že vzhľadom k novým skutočnostiam, zisteným na základe projektu ROEP, plánujú ŽSR s mestom Prešov o dotknutých pozemkoch rokovať.
 

Vyberte región

mark